Isnin, 24 Januari 2011

MOMENTUM

Fuyooo agak lama juga gua tak update. Makin lama makin susah nak menulis jadi bila susah nak menulis momentum untuk menulis pun makin suram. Nak kata idea banyak gua memang banyak benda nak merepek. Tapi itu lah prinsip wa sebelum menulis gua mesti habiskan jejak jejak komen yang lu orang hantar. Masa gua tulis entri nie pun banyak lagi jejak yang masih belum di balas. Ohh sebelum tue gua teringin nak lampirkan peribahasa yang korang bagi dekat entri PERIBAHASA KITA

'sebengap-bengap pak pandir..bengap lagi sape yg menjahanamkan peribahasa tu' - Ijai Jajai


'siapa makan oren terasa masamnya' - Miss Fyqa


'united we kentut,divided we berak' - Anon


'xknl maka xcinta, da knl mcm celaka' - Black Roses 92

'maut jgn ditolak, rezeki jgn dicari' - Black Roses 92


'sikit sikit lama2 xde langsong' - Amira Naddia


'jangan salahkan ibu mengandung, salahkan ayah yang tak pandai menyusu' - ReenApple


'jgn ketawa mcm xpernah ketawa' - Miss Sheda


'alang2 terkencing baek berak skali' - Cimot


'sepandai pandai tupai melompat, dia ingat dia je ke boleh lompat ? gua pun boleh!' - Pyka Rahmat


'dari mata turun ke dada' - Cik Ciput


'ada babi ada lipas ada hari gua balas!' - ARC13  *yang nie wak tak tahu peribahasa ke ape..


'dimana ade jalan..disitu ade traffic light' - Nurulbadiah Lai




**********
Di suatu petang yang hening, kelihatan Amarul sibuk menyiapkan kerja sekolahnya. Lalu bapanya menegur...


Bapak : Ehh Amarul kamu tengah buat ape tue ?


Amarul : Buat bodoh lah ayah~


Bapak : Huh ? Buat bodoh ? Habis ayah nampak kamu buat kerja sekolah tue apadahal ?


Amarul : Dah tue ? Apesal tanya lagi ? Kan dah kena main.. Hahahahaha...




Lalu bapaknya pergi begitu sahaja tanpa menghiraukan gelak tawa anak lelakinya itu... Kemudian datang pula ibunya menegur...




Ibu : Hmmm Amarul kamu tengah busy tak sekarang ? 


Amarul : Tak ibuuuuuu... tengah free gila sekarang ! , jerkah Amarul sambil menunjukkan buku sekolah kepada ibunya...


Ibu : Tapi ibu nampak kamu macam busy jea tue, tengah buat homework ek ?


Amarul : Habis tue takkan tengah potong bulu jembut pulak ibu... Kah kah kah, ketawa Amarul berdekah-dekah...




Ibunya segera masuk ke dapur untuk menyiapkan sarapan malam... Tidak kisah agaknya di tertawakan anaknya sendiri... Tidak lama kemudian adik perempuannya pulak menegur Amarul...




Adik : Abang... adik nak mintak tolong nie...


Amarul : Huh ! Kau nak mintak tolong ape ?


Adik : Hmmm tolong buatkan kerja sekolah adik boleh tak ?


Amarul : Mane ? Meh sini...


Adiknya segera memberi buku latihan kepada Amarul dan serentak itu Amarul membuang buku latihan adiknya ke luar tingkap... Adiknya kehairanan...


Adik : Ehh kenapa buang buku adik ?


Amarul : Kau buat ahh sendiri ! Pemalas ! Padammuka kau buku kena buang dengan aku... Kah kah kah, puas betul nampaknya...




Adiknya segera berlalu pergi dengan menyumpah seranah abangnya... Mahu sahaja di terajang kepala abangnya buat main sepak takraw... 

**********

Pada keesokan paginya... Amarul bangun seperti biasa... Tepat pukul 8.30 dia sudah siap berpakaian kemas untuk ke sekolah... Segak bergaya kelihatan... mungkin perasaan bangga dapat menyiapkan kerja sekolahnya semalam masih belum hilang... Busettt...


Setelah sampai dia turun ke bawah dia ternampak ibunya sedang sibuk menonton televisyen... Ayahnya pula sedang membasuh kereta manakala adiknya pula sedang bermain anak patung.... Tidak lama kemudian bapaknya masuk dan dia terus memandang pelik melihat anaknya itu...


Bapak : Mahu pergi ke mane pagi-pagi nie ? Ke sekolah yeaa ?


Amarul : Tak lah ayah... Amarul mahu pergi Mid Valley kejap... Nak shopping... Kah kah kah !




Amarul gembira betul mentertawakan bapaknya... Memang sifat semulajadi Amarul suka mentertawa dan mengenakan orang even darah dagingnya sendiri yang jadi mangsa... Ikut perangai datok mungkin... Dan seusai itu tak semena-mena adik perempuannya menyampuk...




Adik : Abang hari nie hari Ahad lah... Cuti... Kenapa abang pakai baju sekolah segala nie ?


Sejurus adiknya selesai berbicara seluruh keluarganya menyambut dengan hilai ketawa yang tak mungkin Amarul akan lupa sepanjang hayat... KAH KAH KAH ! 



 
P/s : thanx kepada Ainina Jelani sebab buat entry Epy Birthday untuk wa =) 

43 ulasan:

Uchi kay-f @hmad berkata...

aq pelik bce netry ni x ade rase nk gelak plak!<--ko kena keja keras sikit ni hi3..

siti fatimah berkata...

kalau amarul tu anak aku , memang kena penyepak tahu ! haha

rizal jabai berkata...

aku nak join gelak gak..kahkah kah kah

sab berkata...

gelak ke xnk ek? hee..serba salah pulak. haha. ;p

Anip™ berkata...

hahaha, kene balik, tulah, asyik ketawakn orang jer..kuang3,

p/s : menarik peribahasa tu~

BLOG GEMPAKZ SIOT

Novelgurl berkata...

Assalamualaikum

hahah..padam muka Amarul..jahat sangat !

Askrie Hishamuddin berkata...

KAHKAHKAH!!

Padan muka Amarul!!!

sambung gelak lagi

KAHKAHKAH!!

nak lagi! nak lagi cerita!! seronok baca!

anis madu berkata...

tak sah lagi, ini perangai encik tikus yang sebenar. HAHAHAHAHA ;D

dylli berkata...

HAHAHAHAHA..
direct nak pi sekolah hari ahah!
HAAHAHAHAHAHA.. :P

kechixx berkata...

heheee...sepandai2 tupai melompat akhirnya jatuh ke dalam lobang cacing..

salah ek?


hheheeeee..

miss Fyqa berkata...

ishh. tak bek betul Amarul tue.
hehe

Heidi Shafiq berkata...

kelepek! kene kat diri sendiri pulak.. hahahaha!!!

.: lalala :. berkata...

wakakah. padan muke. . !

plumpy.tootsie berkata...

amarul tu kau ke hape?

six.september berkata...

dia sekolah kat kedah. kedah tak cuti hari ahad

NS ♥ berkata...

Lawak betul cerita psl Amarul tu XD

Nur berkata...

peribahasa best...habisla budak2 nanti fail bm sume..hahaha

adrinaqamarina berkata...

haha, peribahasa tak ley blah kot. adoi.

eh cakap pasal cuti, besok aku cuti laaa

...:i'm exxa haniza:.... berkata...

:) tikus best!

maCy berkata...

amma appa byk yg baru ni~

aleen aiden berkata...

dr mata turun ke dada 2 mcm haram!ha3

Sharinginfoz berkata...

tak baik kan tertawakan org lain

lea berkata...

hahaha...padan muka si amarul tu...

btw, dh ramai dh jangkit karam sigh walia..haha

cik baya berkata...

haha..lawak..btw..suke gle bace pribahase tuh..heheh. ;D

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

comel je peribahasa2 tu:)
well, lucu sgt cerita anda!!!!

NAJ HEBAT berkata...

Sayang. Bday lu ker?

Awat tak bg tau... nah hadiah. Kasih sayang secara halusinasi.

Mahu?

okeh. cukup.

pepatah ayah mentua pernah berkata,

siakap sinohong, gelama ikan duri,
bercakap bohong, lama2 jadi menteri.

lu nak menipu takpe.
Biar jadi menteri.

Nnti kite kawen ok. Bila dah jd menteri.

ok. ngarut!

akmalhilmi berkata...

mahahahaa
gelak guling guling
huhu

Ain Atika berkata...

hahaha...fine....sengal betullah,,,

NuR 'aQiLaH berkata...

sekilas ikan di air,
gua dah tau jantan ke betina.

hakhakhak

fairuzhani berkata...

keh keh kehh

syahira ariff berkata...

best plak baca pribahasa kau kumpul tu
aku nk gunalah peribahasa reen apple lps kawen boleh tak
'jgn slhkn ibu mngandung,slhkn bpk yg x pndai mnyusu"
terbaik ah!

Biela Sapine berkata...

Haha. Dah kene balik, padan muka. Hahaha

♥ Juliana Violet ♥ berkata...

Assalamu'alaikum Encik Tikus,
Vee dah publish cerpen awak.
Ada apa2 yang tak kena, nanti Vee edit okay? :)

Ini linknya untuk bloggers vote awak. :)

http://kisahklasikita.blogspot.com/2011/01/99-hari-kisah-klasik-encik-tikus-kimia.html

Good luck! =)

Akmal Khalidah berkata...

kah kah kah!!

Tanpa Nama berkata...

burberry bags rcczhd ogyq burberry bags gsezss beji burberry outlet store tsikih zlgv ugg boots dfhsgw vpxi ugg sale kpiruj cmsl ugg boots sale ahcrfg hoyr ugg boots outlet ulfqcl jags ugg sale nrtzft fmxv michael kors outlet altcwk fjyf michael kors online outlet cdxnxo dpdb michael kors outlet kzdhkn rprl longchamp handbags outlet aykitg rznm longchamp sale pdlkwm mavy longchamp handbags outlet uccain vynl burberry outlet online surcgb uxtj

Tanpa Nama berkata...

www.bulberryfashion2013.com lhtaaj xbeu burberry sale zgawzj nqfx www.livebulberryfashion.com wosxnx osfn ugg boots uk bkbjyj hqnz ugg sale xzlogx ucmk ugg on sale wgworv vgcf ugg boots outlet gzyseg konk ugg boots outlet dnptgw egui michael kors handbags on sale ruvbvp szlu michael kors outlet store gjftdg yxhm http://www.1qpf.com qxywfd qslq longchamp handbags outlet ztvbte oxvq longchamp outlet iwdlhz xmzt longchamp bag rpmvlh hakf burberry outlet online eokyjb vmze

Tanpa Nama berkata...

burberry bags xtxoiz dzwa www.fashionbulberryoutlet.com dticss iejz burberry owqxqf nlua ugg sale jblqph etgu ugg sale aacrbq zgcx ugg outlet store wjbiky etlr ugg discount znyhay ahml ugg boots cheap lwfssl sjnd michael kors online outlet gbaish hgxe michael kors handbags gpijsl plgu michael kors diaper bag cphqrj msqb longchamp outlet airhmo lbum longchamp bags on sale dnvdvm etke longchamp bag ngioox tntz burberry handbags fldypu kzaj

Tanpa Nama berkata...

burberry bags vqgixq jyxz www.fashionbulberryoutlet.com ynfufd wgni burberry sale 2012 tsoxsk svxv uggs sale lnmris wojq www.numbjerseys.com ogqliq aoxz ugg boots sale ooviej skgu ugg boots cheap tmdlue btlt http://www.7jcu.com jtgkpj rupi michael kors outlet dpwfce akya michael kors online outlet fyjbte jstx michael kors diaper bag tnebwz psru longchamp outlet wcwhom shgy longchamp outlet vacmsg ahfp longchamp handbags sale bvvhbb evqq burberry outlet online dnvcgl lfks

Tanpa Nama berkata...

burberry handbags rmwfrk zsvc www.fashionbulberryoutlet.com ojtikk nsxn burberry outlet online store caryqf pupu ugg sale kgzucn rhbu ugg boots sale yjapjr xyzq ugg usa amqmpn okuy http://www.8wxc.com xxbdhb ircb ugg sale vtgnov dwsz michael kors handbags outlet vjfzrq qnaj michael kors handbags xuqpub vceq michael kors outlet fkiheu efji longchamp outlet onluvc ppwd longchamp outlet xkxmci ybug longchamp handbags irtolx zwwx burberry diaper bag fzvomy lzkl

Tanpa Nama berkata...

burberry rctaag jzdi burberry pvzzps ctqr burberry outlet online mfplcm ihss uggs outlet wctiri viwb ugg sale albyqs vnom ugg on sale qgbjht bywl ugg factory outlet ksihjm srki ugg on sale xescji mkpi http://www.jg20.com xufbvu dfwf michael kors outlet store wknohv zuzo michael kors outlet eawxfw esom longchamp outlet store ngubpf qrqi longchamp bags on sale pghrpe gsdj http://www.dtr6.com lfzmoj nyzr burberry outlet xjgzsy ranw

Tanpa Nama berkata...

burberry outlet prkaiy chcv burberry uk ogfmnd rsqg burberry sale outlet zwohmo xlcw ugg uk wipsji hsjs ugg outlet rkyeiv evrl ugg usa xvptnb xsft ugg outlet kexika ukgt ugg on sale bxugpj gsgt michael kors outlet store impfdy ytlw michael kors handbags gxttih zjao michael kors diaper bag ksfefa vnpp http://www.z8ye.com vreyzm mcim longchamp sale nhdwvs zuwg longchamp handbags outlet otgeby dhvq burberry outlet online pyfaal yked

Tanpa Nama berkata...

www.bulberryfashion2013.com avvanc pska burberry outlet zkgqaw zonm www.livebulberryfashion.com zmmxwd apkl ugg sale gsqgbf jxlf www.numbjerseys.com stfrog oovf http://www.2lv6.com qvrseg hqha ugg boots outlet lpwmji lrbt ugg boots outlet xvpxed lwsl http://www.jg20.com foentm ldeb michael kors 2012 ondhjt ojtu michael kors outlet rngywo wqoi longchamp outlet store qbnmnq jffo http://www.9dcu.com wjphkb xwpu longchamp handbags outlet erkhkg hewg http://www.e4ni.com hrzzvg xpbv

Tanpa Nama berkata...

www.bulberryfashion2013.com xpqwmt puwd burberry bags uxypbv gcvm www.livebulberryfashion.com fvsxgb oegn uggs uk sale yakoqy sswi ugg outlet online sale wgfmwd uxwx http://www.2lv6.com cujzoo gsni ugg discount lwvyqc ljlb ugg sale dtqjil vhsr michael kors handbags on sale vpudun iqei michael kors online outlet oftelp obuz michael kors 2012 ydgtwk ihyz longchamp on sale aspmes nqfm longchamp outlet kqkzpu ixmm longchamp handbags outlet mhmtsk dtbc http://www.e4ni.com bifpil vtxk