Sabtu, 30 Julai 2011

anggap je kau sorang je baca

Eh hai ,
sini pendengar cerita
andaikan saja seperti kau terjumpa cebisan kertas stesen elarti
dan bawa pulang ke rumah
debar kan

"realiti sentiasa dinamik
kalau kalah
hiduplah dengan orang-orang yang kalah
jual setiap benda yang dulu ada harga
walau kau beli guna modal percuma
mulut yang semedang senyum
telinga yang mencetak setiap bahasa
dan kaki set with ogawa electronic yang berdiri tak pernah lemah
bagilah seluruh pada dunia
dunia ini milik kita kan

dan sekarang boleh kau lihat
senyum dah petak
telinga dah loaded untuk cetak
kaki dah takboleh bergerak

mungkin waktu sekolah bila kau hate gila dekat someone
kau boleh lorek nama kawan yang kau taksuka dekat belakang pintu kelas dan mungkin jugak kau boleh mencarut bodoh dekat dia bila dia gagal jawab 10 kali empat, kemudian esok boleh keluar rehat sama-sama like nothing happen and assume je semalam kau absent tanpa rasa bodoh dalam diri

tak relevan lagi
dunia dewasa dan kanak-kanak
diameter nya jauh macamni - ________________-

bila besar
rasa bodoh makin dekat
sebab ilmu baca dan kira-kira dah kau pegang lama
kau benci bila kerajaan putar belit keadaan
kau taktaksuka bila pegawai imegresen makan rasuah
dan kau sakit hati bila cinta tak diterima
kau mula faham akan aturcara dunia
dan mula rasa kalau lah aku boleh pindah ke planet sebelah

bila kau benci orang,
kau harap kau boleh bunuh dia tanpa masuk penjara
bila kau bengang
kau rasa nak lari jauh-jauh tanpa rasa salah pun
yang kau fikir,
"that's how I felt
peoples shud knowww
watefakk"

cari jalan keluar
keluar rumah
release tension
pergi cyber cafe
baca cerita-cerita orang lain yang happy-happy
atau bukak googles
yang boleh buat kau tepu dengan knowledge
yang boleh buat kau kejar cita-cita darjah 3
untuk jadi lawyer, engineer, doctor, angkasawan
dan kemudian pemaki kepada diri sendiri

hai ,
dunia rawak ni pelajaran umum
yang mana semua sakit dibahagi sama rata
jangan ingat belajar law, politics and government yang macam pasar dan kira reorder level stock tu benda yang susahkan hidup dan kau kira, si pengemis streets tak perlu fikir tentang fungsi kerajaan, objective S. Ambiga dan sikap pemerintah yang selapar serigala ? mereka tahu sambil buat muka cool konon tak kisah "I don’t mind what Congress does, as long as they don’t do it in the streets and frighten the horses"

hai kau,
jangan fikir kau sendiri fikir semuanya tentang dunia
kita semua fikir
Even if you’re on the right track, you’ll get run over if you just sit there.do something

aku pernah duduk dalam kasut kau
dua,tiga tahun yang lepas
sama apa yang kau dan aku buat
lari .
dan jauh aku lari sampai aku lupa
dari mana aku mula
dan sekarang
dah tak sama

when i hear some people sigh, 'life is hard' and I always tempted to ask 'compared to what' ?

bijak kau bodoh kau
miskin kau kaya kau
kecik kau besar kau
kita hadapi benda yang sama
yang beza, fikiran"

kepergian kau menjalani rutin,
tinggalkan kertas ini dimana asal tempat kau jumpa
dan bergembiralah

14 ulasan:

khaleeda khairi berkata...

menusuk kalbu. .

bunbun berkata...

kenapa tak link balik dekat penulis asal dia ohh -____-

SYAFIQAHSALEH berkata...

nice gila! suka suka :)

Lieyly ︱ Alia berkata...

sapa yg buat neyh ? best :)

Afiq Sahidi berkata...

hebat!!

ENCIK TIKUS berkata...

hehehehe.. inzal tak baca ?

Umie Artoqiemie berkata...

encik holo pandai :)

alexa yussida berkata...

ini belog A.Samad Said kah? (garu garu kepala)

DuniakuAbstrak berkata...

catatan ini telah dibuang oleh jejaka kacak

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

nice one lah!!!

adrinaqamarina berkata...

teringin nak jumpa betul3 jugak warkah3 atau cebisan yang macam gini~

Faraa Eiman's berkata...

mak aiii , #speechless

Pyka Rahmat berkata...

anak buah gua sebut ogawa "tagawa" jadah.

Yui_Wani berkata...

Waaaaaaaaaa >w<