Ahad, Oktober 2

merungut dan hidup senang

kita selalu merungut. yang tu tak kena, yang ni tak cukup, yang sana tak elok, yang sini tak bagus.

jalan jammed, damn 
parking takde, damn
bas sesak, damn
cinta kena tolak, damn 
cewing gum kat kerusi elarti, damn
anuar khalwat, damn
rosmah 1st lady, lagi damn

kita generasi yang diajar hidup senang 
lahir-lahir kita makan kena suap
dah besar sikit mintak iphone, blackberry, Tab
takdapat, merungut
subsidies terbentang, dana terhidang, bulan habis terang, hidup senang lenang.
tak dapat selayaknya kita mogok, demostrasi



hidup susah, merungut. kalo kau fikir kau cukup hidup susah, habis ini apa.


duit belanja tak cukup, merungut. habis ni macamana?


 ada kawan yang menyusahkan, merungut, so how about this?


ujian datang bertimpa, merungut dan give up, macamana dengan orang ini


Even if you sufffer in life, do you suffer as much as he does? kutip sampah pergi jual?


transport system kat malaysia, bas sesak bau ketiak, jammed, exsiden merungut, macamana dengan ini?


kalau kau fikir society treat us unfairly? tak bagi subsidi tak bagi bantuan, ni?


merungut mak suruh belajar sampai pandai. letih baca buku bila final. hangin bila aircond dalam kelas tahap beku. budak-budak ni?
taksuka makang ini taksuka makang itu. merungut. 
ada orang teringin nak makang sedap tapi takboleh merungut
mak tak bagi keluar, mak tak bagi overnight. bapak bagi duit sikit. merungut nak bebas
hidup ini bosang, there's the same circulation in life,merungut.
but think of other. 
They never given any option
bangga pakai puma kikilala adidas. tu pun merungut, dah bosang dan tak uptodated. orang lain?
kipas tak laju, katil tak empuk, bantal tak sedap. ni?

we're fortune. we got much more than what we need.
bangga dengan apa yang kita ada ?
rupa cantik, baju lawa, hidup mewah, panggil orang lame bila rasa dia tak setaraf dengan kita
Our modern and advanced society forgets and ignores the two third of our brothers and sisters.
stop complaining guys . Bila nak buat sesuatu atau merungut,
tanya pada diri sendiri "inikah cara kita bersyukur?"




-hologramisfera/fatin amalina
rindu nak menulis, thanks tikos kering bagi saya pinjam blog :')

25 ulasan:

al-jambz berkata...

hai hologramisfera.

al-jambz berkata...

2nd!

ENCIK TIKUS berkata...

hai al-jambz :)

reenapple berkata...

bersyukur dengan apa yang ada... =)

Pelangi Trauma berkata...

trsentuh pulak bila baca entry ney. You're right. :)

al-jambz berkata...

"Kalau dah follow jangan lupa letak di bloglist ya"

aku dah letak.

Nurulbadiah Lai berkata...

oh my..
so true..

nub berkata...

pandai merungut saja

Lieyly ︱ Alia berkata...

terbaik..

alexa yussida berkata...

patutlah rasa macam bukan cara tikus yg menulis :)

nice one..

yg ni sgt best

rosmah 1st lady, lagi damn

ENCIK TIKUS berkata...

ya al-jambz... gua dah lama tahu... terima kasih banyak banyak ya.. muuaahhh

Tanpa Nama berkata...

hai saya dah insaf ni encik tikus. haha

-fatinaamalina

gadis oren berkata...

terbaek , setuju ngan statement nehh :)majoriti suke merungut, xbersyukur dan xpernah puas dengan nikmat & rezeki yang ada . senang kata dowg kufur nikmat . jgnlah kite jadi sebahagian dari mereka , kelak kite yang rugi :)

kim heeruul berkata...

patut la cara penulisan lain macam..
gua pon pelik,sejak bila member gua pandai buat entry baik macam ini.. nice entry..jgn selalu merungut..bersyukur dgn apa yg ada..

Berto berkata...

power power, entri kali ni power dia punya keinsapan

DuniakuAbstrak berkata...

menusuk kalbu

menusuk halkum

Ungu berkata...

haih. alhamdulillah untuk hidup yang selesa dan moga ALLAH berikan kesejahteraan kepada saudara-saudara kita.

Fara E's berkata...

ok , insaf

i am S!L4H.. berkata...

speechless...


en tikus, jom insaf bersame.

eh??

cik ciput berkata...

sedihnya.. =(

ok, bersyukur sekarang!

Peah Glemer berkata...

menitis air matakuuuuu T_T

pemuzik jalanan berkata...

Hai gadis, kau sangat ohsem! Sangat betul. Bye encik tikus. Bye. Haha.

ENCIK TIKUS berkata...

ya.. aku tahu aku tak ohsemmm.. sebagai tanda tacing.. aku nak pekena cendol batu sekejap... tsk.. tsk..

SUXX berkata...

imej yg plg kerap terakam dlm benak fikiran aku.

ENCIK TIKUS berkata...

=)